Horgászhírek 2022

Visontai Erőmű és Bánya Dolgozóinak Horgász Egyesülete

3200 Gyöngyös, Visonta út 5. fsz. 2. 

 HORGÁSZHÍREK 2022

 

Elnöki beszámoló

Tisztelt Horgásztársak, Sporttársak, Barátaim!

 

Az a megtiszteltetés ért, hogy idén is üdvözölhetem horgász egyesületünk tagjait, barátaimat, az olvasókat, akik megteszik, hogy kezükbe veszik a legfrissebb horgászhíreket és elolvassák azt.

Egy nagyon szomorú hírrel kezdem elnöki beszámolómat. Évről évre megemlékezünk halottainkról. A tavalyi évben

 több horgásztársunk is elhunyt. Nyugodjanak békében! Novemberben meghalt Káli Béla. A nagybetűs KÁLI BÉLA. A horgásztárs, a barát, a gondnok, a vezetőségi tag, az EMBER. Nagyon sokat köszönthetünk neki mi horgászok, nagyon sokat köszönthetünk mi barátok, sokat köszönhet az egyesület, hogy működik, és ahogyan működik. A júniusban megrendezésre kerülő házi versenyünket ajánlom emlékednek. Káli Béla Emlékverseny. Nyugodj békében Bélabá!

Az gondolom, hogy amióta elnök vagyok, nem volt még olyan év, hogy ne változzon valami az engedélyek érvényesítésénél. Az idén egy gyökeres változás következett be. Az éves területi engedélyt már nem papír alapon nyomtatott formában állítjuk ki. Senki ne keresse a kézbe vett horgászokmányai között. A MOHOSZ által működtetett  HORINFO program „felhőjében” rögzítjük a területi engedélyt. Az arra jogosultak, köztük a halászati ellenőrök a Magyar Horgászkártyán található úgynevezett QR kód beolvasásával tudják a horgászt ellenőrizni. A telefonjukra telepített alkalmazás segítségével tudják meg, hogy érvényesek-e az okmányok. Azt, hogy hova szól a megváltott területi jegy. Milyen státuszú (pl. felnőtt, ifi, gyermek), mettől meddig érvényes, és azt, hogy milyen kiegészítőket (pl. etetőhajó+csónak) fizetett be a horgásztárs. Látni fogják az ország bármely szegletében elkövetett  szabálytalanságot, és hogy el van tiltva a horgászattól. Az állami jegy és a fogási napló 2022-ben még változatlan formában kerül kiadásra.  Ebből következik, az állami jegy a fogási naplóval együtt, valamint a Magyar Horgászkártya a személyt igazoló okmánnyal együtt ott kell, hogy legyen a horgásznál a horgászat során.  Idén február 01-én kezdjük az érvényesítést. Mivel a járvány még tart és csak kis mértékben csökkent a veszély, mi is meghoztuk a következő intézkedéseket, amelyek az ügyintézésre vonatkoznak. Az előszobát (a várakozó helyiséget) egy plexi tábla választja el az irodától. Az adminisztrátor és az engedélyt érvényesítő horgász a plexi tábla két oldalán fog elhelyezkedni, így csökkentve a fertőzés veszélyét. A várakozás a bejárat előtt történik. Az ügyeit intéző horgászon kívül csak a következő sorra kerülő horgász tartózkodhat a váróban. A jó idő beálltával az utcáról, az ablakon keresztül történik az ügyintézés. Kérem, részesítsék előnyben a bankkártyás fizetést, ügyelve a fertőzés elkerülésére. Köszönöm megértésüket.  

2022 áprilisában közgyűlést fogunk tartani, ahol a tagság megválasztja az egyesület vezetőit, tisztségviselőit a következő öt évre.  A jelölő bizottság elvégezte munkáját, aminek eredményét a közgyűlésen tárják önök elé, elétek.

Az idén pontyot kétszer, előnevelt süllőt egyszer tudtunk telepíteni. A májusi szokásos telepítésünket végrehajtottuk. Május negyedikén 7254 kg  két-három nyaras pontyot telepítetünk tavunkba, majd május végén 10000 db előnevelt süllőt. Azonban a tervezett nyári és ősz eleji telepítésünket nem tudtuk végre hajtani. Az okokról horgászmesterünk ír a beszámolójában. Olvasható volt Dr. Gorda Sándor halbiológus nyár végén megjelent szakértői összefoglalójában is. Nem javasolta ebbe az alacsony vízállású, meleg, penészes vízbe a telepítést. A Markazi tározótóba a halászati ellenőreink segítségével 500 kg klórmeszet vásároltunk és szórtunk be a betegség kezelésére. Az erőmű engedélyezte a beavatkozást. A kezelés és a lassú vízmennyiség növekedés után 4534 kg háromnyaras pontyot telepítettünk november tizenegyedikén, hátha tudunk még segíteni az év végi fogásokon és a tavunkból kerül a hal a horgászaink karácsonyi asztalára. Tudomásom szerint ezután sem kaptak a pontyok, sem az egyéb halfajok, még a törpeharcsa sem. Nagyon sajnálom, hogy sok elégedetlen horgászt látni a parton. Bizony maradtak el tervezett telepítések, és a Mátrai Energia Zrt. sem telepített. Ennek ellenére azt kell, hogy mondjam (írjam), hogy a szerény fogásokhoz a megváltozott éghajlati körülmények és a hónapokon keresztüli alacsony vízállás is jelentősen hozzájárult.

A Mátrai Energia Zrt. kihasználva az alacsony vízállást az év végén elkezdte a nádvágást.

Az idei évben, több év kihagyás után áremelést hajtottunk végre. Saját horgászaink engedélyének árán úgy, mint a napijegyes horgászok területi engedélyének árán. Az érvényes árakat a táblázatban megtalálják. Árat kellet emelnünk a növekvő halárak, az egyesületet terhelő plusz és növekvő költségek miatt. A haltenyésztők jelentős hal áremelést prognosztizálnak a folyamatosan emelkedő takarmány árak miatt.  Árat kellett emelnünk, hogy pótolni tudjuk az erőmű kieső telepítésének hal mennyiségét.  Nem látok esélyt arra, hogy a következő években telepítsen a Mátrai Energia Zrt. Tagságunk létszáma évről évre stagnált, az elmúlt évben fogyott. Idősebb horgásztársaink egészségügyi állapota, az elhalálozás sajnos hozzájárul a csökkenéshez, valamint többen elhagyták az egyesületet. A felnőtt belépők száma ötvennégy.  A napijegy eladások tekintetében azonban rekord év volt a tavalyi.  Soha ennyi vendég horgász nem járt nálunk, mint 2021-ben.  Nincs az vezetőségi tag, nincs az az elnök, aki ne azt szeretné, hogy a tagok legnagyobb elégedettségükre fogjanak és vigyék el zsákmányukat az aktuális horgászrendben meghatározott mennyiségi korlátokat betartva. A tavaszi telepítéssel nem várjuk meg a szokásos májusi hónapot. Már március elején – amennyiben az időjárás engedi – fogunk telepíteni, majd egész évben arányosan szétosztva fogjuk a 2021. évet megelőző telepítési rendünket folytatni.   

 

A Fegyelmi Bizottság számára a 2021. év kifejezetten aktív volt az egyesület halőreinek feljelentései következtében, akik négy esetben kezdeményeztek eljárást. Április végén választott horgászmódszer (süllőző készség gyanúja) és kivilágítás hiánya miatt kaptuk az első dokumentumokat, az ügyben a Heves Megyei Halászati Főfelügyelő eljárását kértük. Júniusban egy társunk a ragadozóhalakból fogható napi mennyiségi korlátozást lépte túl. A csónakos ellenőrzés végén tettét elismerte. Az eljárást helyben folytattuk le.

Szeptemberben egy 81 éves, októberben egy 17 éves horgásszal találkoztak a halászati őrök a parton, akiknél nem volt területi engedély. Az illetékes hatóságok (a Heves- és Pest Megyei Kormányhivatalok) részére továbbítottuk a feljelentéseket.

Szeretném megköszönni a bizottság tagjainak és a halászati őrök egymást is segítő, egész éves munkáját. 

Az elmúlt évben két alkalommal volt irodánkban vizsga. A vizsgák a kor követelményeinek megfelelően elektronikusan történtek a HORINFO programon keresztül. A vizsgákon tíz fő tett sikeres vizsgát.

A horgásztanya a 2021. évben május 1. követően, egészen október végéig üzemelt. Hétvégénként teltházzal. A stégeket megépítettük a horgásztanya elé. Az ősz végéig használták horgászaink. Nem lesz könnyű feladat, de tavaszra megtaláljuk az új gondnokot, gondnokokat, és megnyitjuk tanyánkat. Várjuk vendégeinket.

Emlékeztetőül az áraink:

Saját egyesületi tagunk horgászainak: 2500Ft/éj, vendég horgászainknak: 3500 Ft/éj.

                                                                                                                 

Fontos! 2019–ben a horgászigazolványt felváltotta a Magyar Horgászkártya. Csak annak áll módunkban területi engedélyt, állami jegyet, fogási naplót kiállítani, aki már rendelkezik horgászkártyával, vagy már regisztrált és rendelkezik regisztrációs számmal, de még nem kapta kézhez a kártyáját. Horgászni azonban csak már a kézhez kapott Magyar Horgászkártyával tud. Amennyiben, nincs önöknél a kártya, nem folytathatnak horgászatot Magyarország víz területein. Felhívom figyelmüket, hogy gyermek horgászok számára is indokolt kiváltani a horgászkártyát, valamint az éves területi jegyet (2000 Ft) hiszen a tóparton vagy a benzinkútnál az online ügyintézés miatt nem áll módunkban regisztrálni.

Akik eddig még nem regisztráltak megtehetik, egyénileg a mohosz.hu honlapon, vagy irodánkban az adminisztrátor hölgy segítségével, ahogyan ezt eddig is megtehették 2018 szeptemberétől. Akik egy időben szeretnének horgászkártyát regisztrálni és az idei évre engedélyt váltani, azok az eddig szükséges okmányaik mellett hozzák el adóazonosító kártyájukat is. A gyermek engedélyt váltóknál szükség van a gyermek, valamint a szülő, gondviselő adóazonosító kártyájára is. A megnövekedett adminisztrációs feladatok miatt kérem a tagság türelmét, pozitív, segítőkész hozzáállását.

Amennyiben múlt évi fogási naplójukat az idei okmányaik kiváltásakor hozzák leadásra, úgy számítsanak megduplázott adminisztratív időre, mire feldolgozzuk okmányaikat. Ezért is javaslom, hogy a fogási naplókat lehetőleg még január hónapban adják le.

A 2022. évi fogási naplók, az állami jegyek elkészültek, átvettük, és február 01-én megkezdjük kiadásukat. A fogási napló leadásának fegyelme tovább javult, de néhány horgász még mindig semmibe veszi a jogszabályt. A le nem adott fogási napló gazdáit dupla állami jegy árának befizetésére utasítja a törvény.

Továbbra is működik a bankkártyás, a SZÉP kártyás, az átutalásos és egyedi helyzetekben a készpénzes befizetés.

Itt kell felhívnom horgásztársaim figyelmét a fogási napló pontos és olvasható kitöltésének fontosságára, valamint a leadás előtti összesítések elvégzésére. A fogási napló leadása előtt összesíteni kell a horgászattal eltöltött napok számát, valamint a fajonként kifogott halak súlyát és azokat rögzíteni kell a megfelelő rubrikában.

 

Az érvényes horgászrendet csatoljuk újságunkhoz, megkapják a horgászirodában, kitűzzük hirdetőtábláinkra és olvashatják honlapunkon és a facebook-on. Az idei évben utoljára kapják postán a horgászhíreket tagjaink. A jövő évtől ugyan úgy, mint a horgászrendnél írtam, megkapják a horgászirodában és olvashatják honlapunkon ,valamint a facebook-on.

Évről évre kérem, igyekezzünk betartani az egymás mellett élés íratlan szabályait. Ne zavarjuk horgásztársainkat, szomszédjainkat, az előttünk horgászó társainkat, a hétvégi házak tulajdonosait, csónakban horgászó sporttársainkat, a tóparti vendégeket, és az ide látogató turistákat. A horgász a halőrök és más hivatalos személyek által végzett ellenőrzéseket ne tekintse indokolatlan zaklatásnak. Segítsék a halőrök felelősségteljes munkáját. Minden évben idézek néhány sort az országos horgászrendből: „A horgász joga és lehetősége a szabályok és a horgászrend megsértőjét figyelmeztetni, az észlelt szabálytalanságról, továbbá a part szennyezését, a rongálást hivatásos személynek, ill. szervnek (pl. halőrnek) bejelenteni.”

Jó fogást kívánok a következő évre! A vezetőség nevében ígérem, azon leszünk, hogy nyugodt, tiszta, barátságos környezetben, jó eredménnyel térjen haza minden horgász és hozzátartozója, aki kilátogat a víztározóhoz.

 

Boldog újévet, jó egészséget kívánok!

Tisztelt Horgásztársak!

 

Ismét eltelt egy év, új horgászidény elé nézünk.

Először is szeretném megköszönni halőreinknek (Deme István, Holecz Adrián és Kókai Tamás) az egész éves lelkiismeretes munkájukat és kérem a tisztelt horgásztársakat, hogy a jövőben is segítsék halőreink munkáját.

Továbbá, köszönettel tartozom azon segítőknek is, akik egész évben munkájukkal segítettek a versenyek lebonyolításában, telepítéseknél és a társadalmi munkáknál. Köszönöm!

Sajnos a kormoránok a 2021-es évben is jelen voltak hol kisebb, hol nagyobb létszámmal. A riasztásoknak köszönhetően volt, hogy több napra eltűntek, majd ismét megjelentek. Folyamatosan figyeljük őket és igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni a halállományunk védelme érdekében. A drasztikus vízszint csökkenés sem kedvezett a horgászszezonnak. A gát tavasszal megsérült és a javítási munkákhoz a vízszintet le kellett csökkenteni. A javítás befejezése után azonban igen száraz, csapadékmentes forró nyarunk volt. Az alacsony vízszint tovább fogyott a párolgás miatt is, így a nyár végére a tó vizének egyharmada hiányzott. Az így megváltozott körülmények miatt (élettér csökkenése, felmelegedett oxigénhiányos víz) nem volt egyszerű a halfogás sem. Reméljük, hogy a téli, tavaszi csapadékokkal a vízszintünk helyreáll és a helyzet normalizálódni fog, így 2022-ben a megszokott vízállásnál tudunk majd horgászni. A törpeharcsa gyérítése a 2021-es évben is folytatódott a korábban megszokott csapdázási módszerrel, illetve törpeharcsa fogó verseny rendezésével, aminek nagy sikere volt. Összességében több mint 22 mázsa törpeharcsa került ki a vízből az év során. A csapdázás 2022-ben is folytatódni fog és törpeharcsa fogó versenyt is többször szeretnénk rendezni.

Kívánok minden horgásztársamnak élményekben és fogásokban gazdag 2022-es horgászszezont, ha bármilyen kérdés merülne fel az idei évben is állok rendelkezésükre.

Köszönettel:  Gócsa Tamás horgászmester

 1. évi versenyek

Az idén is megrendezésre került június 19.-én a Szabics János Emlék Horgászversenyünk. Jó időben, jó szervezésben és ami a legfontosabb jó hangulatban. Fogásokban gazdag verseny volt. Mint minden évben, idén is igyekeztünk minden indulót díjazni, hogy mindenki egy kicsit nyertes lehessen a versenyen. Ezúton szeretnék gratulálni a dobogósoknak:

Felnőtt kategória:

 1. hely: Bereznyák János 6850 gr
 2. hely: Gábor Erik          5740 gr.                               
 3. hely: Árvai Béla      3980 gr.

A legnagyobb hal: Árvai Béla           3540 gr

 

Ifjúsági kategória: 1. hely: Csépe-Kovács Regő   270 gr

Gyerek kategória:  1. hely: Terbe Nimród             190 gr

 

A Villamosenergia-ipari Horgászversenyt 2021-ben a MAVIR rendezte meg Egerszalókon a Laskó-völgyi víztározón. A verseny lebonyolítására szeptember 10.-12. között került sor. Két csapatot indított egyesületünk az iparági találkozón. Az „A” osztályban induló csapatunk idén is kiválóan szerepelt.

 

Összetett egyéniben:  

 1. hely: Komár István
 2. hely: Safranka Béla
 3. hely: Gyurgyik László

 

Csapatverseny 1. helyezettjei lettek.

 

A „B” osztály mezőnyében Faragó László, Fehér Péter, Kardos Tamás csapatunk a 12. helyezést szerezte meg. Egyéniben a középmezőnyben végeztek.

 

A tavalyi évben immáron hetedik alkalommal került megrendezésre a „Markazi ponty és amur fogó csapatverseny” 2021.05.17. és 2021.05.21. között. A tiszta versenyidő 96 óra volt. 19 csapat vett részt rajta.

A verseny fő célja idén is az állomány felmérése és a tó népszerűsítése volt, mindazok mellett, hogy az egyesületünknek 500.000 forint többletbevételt jelentett.

A verseny szabályai szerint két versenyszámban is díjazást osztottunk ki, az elsődleges verseny az 5 legnagyobb hal összsúlyának eredménye, miszerint minél nagyobb halakat fog valaki annál előrébb kerül a versenyben, a másik verseny pedig az összesen legtöbb kg-ot fogó verseny, amiben minél több kg halat fog a csapat annál előrébb kerül a versenyben.

Fontos kiemelni, hogy mint mindig a szabályzatot úgy állítottuk össze, hogy a halvédelem elsődleges és nagy szerepet kapjon. Ennek eredményeként az összes hal mérlegelés után visszakerült a tóba, épségben és a verseny után sem mutatkozott pusztulás.

Előző évekkel ellentétben idén különös óvatossággal és plusz biztonsági szabályok mellett bonyolítottuk le, hiszen figyelembe kellett vennünk a Covid okozta országos szabályzatot is. Ennek értelmében a versenyzők egy nyilatkozatot töltöttek ki.

A versenyen az alábbi eredmények születtek:

 

Az  5 legnagyobb hal versenye:

 1. hely: Batman Carp Team         87,87 kg
 2. hely: Retro Team                     85,58 kg
 3. hely: Rézüst Carp Team          80,12 kg

 

Összesített legtöbb kg-ot fogó csapat versenye:

 1. hely:          Fish World Team            349,8 kg
 2. hely:          Rézüst Carp Team          288,7 kg
 3. hely:          KMB Hungary Team      204,8 kg

 

A versenyen összesen 526 db hal került kifogásra melyek összsúlya 2104,46 kg volt.

 

 

Hat év után újra megrendeztünk egy törpeharcsa fogó versenyt. Célunk az állomány gyérítése volt. Varsázás mellett horgászmódszerrel is. A versenyt október elseje és harmadika között írtuk ki, 48 órás időtartamban. A díjazást a következő képen határoztuk meg: 1.- 5.-helyezett csapat megnyeri a Markazi tározótóra szóló 2022. évi területi jegyét. A 25 fős mezőny összesen kettőszáz kilogramm törpével csökkentette az állományt.

 

A díjazottak és fogásaik:

 1. hely: Fülöp Nándor – Szabad Balázs 29250 gr
 2. hely: Tóth Gyula – Prókai Zsolt 23325 gr
 3. hely: Szedmák József – ifj. Szedmák József 21425 gr
 4. hely: Varbai Attila – Szabó Bence 17250 gr
 5. hely: Rozgonyi Róbert – ifj. Benyovszky Péter 14300 gr

  

 1. évi tagdíjak, befizetések

2022. évi tagdíjak

Megnevezés

Régi tag

Új tag

Tagdíj

Területi engedély

Állami jegy +

ESZH

Összesen

Horgászatihozzájáru-lás

Összesen

1.

Felnőtt tag

20.000 –

38.700 –

6.300 –

65.000

60.000 –

125.000

2.

ME ZRt. dolgozó

 20.000 –

28.700 –

6.300 –

55.000 –

50.000 –

105.000 –

3.

Nyugdíjas (70. évtől, 3 év tagság)

20.000 –

24.700 –

300 –

45.000 –

4.

Ifjúsági tag

20.000 –

17.700 –

6.300 –

44.000 –

20.000 –

64.000 –

5.

Pártoló tag

60.000 –

153.700 –

6.300 –

180.000 –

 

Egyéb díjak

Megnevezés

Összeg

Éves gyermek engedély

2.000 Ft

Tok az okmányoknak

2.000 Ft

Jogfenntartó felnőtt

26.300 Ft

Jogfenntartó ifjúsági

26.300 Ft

Etetőhajó és csónakról való horgászat éves díja

5.000 Ft

Etetőhajó és csónakról való horgászat egyszeri alkalomra

1000 Ft

Napijegy felnőtt 1 napos

5.000 Ft

Napijegy felnőtt 3 napos

18.000 Ft

Napijegy ifjúsági 1 napos

2.500 Ft

A második fogási napló

100.000 Ft

 1. április 28.-ig a táblázat szerint fizethető be a tagsági díj.

Aki 2022. április 28. és 2022. május 31. között fizeti be tagsági díját, annak + 2.000 Ft késedelmi díjat kell fizetnie.

Az Alapszabályunk 9.§/3. pontja szerint: „Azt a tagot, aki a tagdíját meghatározott időre nem fizeti be, az elnökség a tagok sorából törli.” Ez az időpont: 2022. augusztus 31. egyben az utolsó alkalom engedély kiváltásra is.

Kérjük, hogy ne felejtsék el a Fogási naplót legkésőbb 2022. február 08-ig a gyűjtőhelyekre, illetve az irodára eljuttatni. Valamint kérjük az éves fogási eredményt az utolsó oldalon összesíteni.

Horgászokmányok érvényesítése

 

 

 

 

 

 

 

Személyi jövedelem adó 1%-a

 

Fontos!  Még egyszer ismétlek: 2019-ben a horgászigazolványt felváltotta Magyar Horgászkártya. Csak annak áll módunkban területi engedélyt, állami jegyet, fogási naplót kiállítani, aki már rendelkezik horgászkártyával, vagy már regisztrált és rendelkezik regisztrációs számmal, de még nem kapta kézhez a kártyáját.

A megnövekedett adminisztrációs feladatok miatt kérem a tagság türelmét, pozitív, segítőkész hozzáállását. Az igazolvány érvényesítését és a díjak befizetését az idén is a már bevált struktúrában fogjuk elvégezni. 2021-ben is mindhárom pénzintézmény által forgalmazott SZÉP kártya bármelyik „zsebéből” váltható horgászengedély. Továbbra is van lehetőség a bankkártyás befizetésre, valamint az átutalásra (amennyiben az átutalásról szóló igazolás a befizetőnél van). Ha ezzel sem tudnak élni horgásztársaink, úgy utolsó sorban a készpénzes fizetést is elfogadjuk.

2013-tól kizárólag személyesen, érvényes személyazonosságot igazoló okmánnyal lehet a horgászigazolványokat érvényesíteni. Nem áll módunkban barátoktól, családtagoktól elfogadni a behozott engedélyeiket és ezeket érvényesíteni.

 

Aki a fogási naplóját 2021. február 28.-ig nem adja le, + 2.000 Ft-ot köteles fizetni az állami jegyéért. Amennyiben a késedelem miatt kirótt összeget nem fizeti be, nem áll módunkban az engedélyét érvényesíteni.

Kérek minden kritikát gyakorló horgásztársat, hogy indulatait ne az adminisztrátor hölgyekre zúdítsa, jöjjön el a fogadó órára, ahol mindig az elnöknek mondhatja el véleményét, teheti fel kérdéseit.

 

Az érvényesítéseink időpontjai 2022:

 

február: 01., 08., 15., 22.         /kedd/

09:00 – 17:00

február: 02., 09., 16. , 23.        /szerda/

14:00 – 17:00

február: 03., 10., 17.,24.          /csütörtök/

09:00 – 14:00

március: 01., 08., 22., 29.        /kedd/

09:00 – 17:00

március: 02., 09., 16., 23., 30. /szerda/

14:00 – 17:00

március: 03., 10., 17., 24., 31. /csütörtök/

09:00 – 14:00

április:    05., 12., 19., 26.        /kedd/

09:00 – 17:00

április:    06., 13., 20., 27.        /szerda/

14:00 – 17:00

április:    07., 14., 21., 28.        /csütörtök/

09:00 – 14:00

május:     03., 10., 17., 24., 31. /kedd/

09:00 – 17:00

A keddi és csütörtöki napokon 12-12.30 között ebédszünetet tartunk. Megértésüket köszönjük.

Emlékeztető:

Etetés:

Megkérjük a tisztelt horgásztársakat, hogy a jövőben az etetésre szánt magokat (kukorica, búza) legyenek szívesek főtt, vagy áztatott állapotban a tóba juttatni. A száraz gabona beszórása hozzájárul a tó víz minőségének romlásához, illetve a halak egészségi állapotának károsodásához. Ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a tó vízminősége ne romoljon, a halak egészségi állapota ne károsodjon. A szárazon bejuttatott szemes takarmány a fenéken marad, rothadásnak indul, továbbá a halak bélrendszerében súlyos gyulladást okoz, melynek következtében a hal nem fog táplálkozni, illetve el is pusztulhat. A főtt, és áztatott magokat azonban a halak könnyebben tudják emészteni, és mivel a fehér halállomány is könnyebben tudja fogyasztani, kisebb a valószínűsége, hogy a fenéken felhalmozódva bomlásnak induljon. Továbbá kérném, hogy a fentiek mellett tartózkodjanak a vödörszám tóba borított etetőanyag mennyiségektől, higgyék el a kevesebb néha több.

 

 

 

A nyári fajlagos pontytilalomhoz:

A nyári fajlagos pontytilalom alatt a rablóhalazás mellett csak úszós módszert lehet alkalmazni az egyéb halfajok (keszeg, kárász, amur) horgászatához. Törekedni kell a finomszerelékes módszer alkalmazására. A horogra a csalit csak tűzve lehet feltenni, (csonti, giliszta, csemegekukorica) a fűzött csalik használata tilos! A kifogott pontyot haladéktalanul vissza kell engedni.

 

 

Fontosabb dátumok

 

Fogadóórák:                                                           februártól májusig az igazolvány érvényesítésekor kedd délután, majd minden hónap első hétfőjén 15:30 – 16:30 óráig

 

Környezetvédelmi nap / stégépítés, takarítás/:      2022. április 23. 08:00 – 12:00 óráig /tervezett/

 

Káli Béla Emlékverseny:                                        2022. június 18. /tervezett/

 

VIII. Markazi Ponty és Amur fogó Csapatverseny: amennyiben megrendezésre kerül, az időpont később kerül

                                                                                      kiírásra.

Törpeharcsa fogó-gyérítő verseny:                       a pozitív visszajelzések alapján idén is megrendezzük,                                                                                           kidolgozás alatt áll       

Pontytilalom:                                                          fajlagos pontytilalom és telepítés utáni, a meghirdetett időpontokban

 

Közgyűlés:                                                              tervezett időpont: április, pontos dátum a meghívóban

 

Új felvételisek:                                                        február második felétől, oktatás és vizsga az értesítés szerint a honlapunkon

 

Elérhetőségeink

Horgászegyesület elnök: 30/525-8724

Horgászmester:           20/519-6728

A horgásztanya gondnoka: 30/326-3336, 30/965-3909

 1. iroda telefon csak fogadó órákon: 37/788-268

e-mail elérhetőség: info@markazihorgaszto.hu

Honlapunk: www.markazihorgaszto.hu

 

Köszönetet mondunk minden olyan horgásztársunknak, akik aktívan részt vállaltak az Egyesület érdekében végzett éves munkában!

 

Az Egyesület Vezetősége nevében: Faragó László, HE Elnök